Pahvilaatikkopelit :)

Ennen oikeiden automaattien omistusta piti tehdä sellaiset itse.. mistäs muusta sitä pienenä olisi tehnyt kuin pahvista ja teipistä.

Super Jackpot / Lucky Seven


Ensimmäinen kunnon omatekonen automaatti, jonka runkona on iso muropaketti. Muropaketin ylle tehty pahvista korotus, jossa rahalokerot. Voittokertoimet vastaavat aitoa, mutta kelajärjestykset ja kuvioiden määrät eivät ihan. Valmistui tuohon kuntoon varmaan joskus 2001(?) tai aiemmin. Toimii käsipelillä eli kiekoille annettava alkuvauhti ja rahojen kanssa leikittävä käsin.

Ennen kuin sain tuohon tyhjiä komponenttikeloja kiekoiksi, oli kiekkoina pelkät nauhat joita piti käsin vetäen liikuttaa eteenpäin. Nykyinen kiekkosetti painaa sen verran, että etupuolelle piti teipata vastapaino (peltipurkki täynnä vanhoja kolikoita). Tämä vääristi ajan myötä pelin runkoa. Peli on nykyisin jossakin varastossa, ja aika lienee rapistuttanut teippauksia.

Nauhojen tekeminen vei aikaa lukuisia iltoja, sillä samanlaisten kuvioiden piti näyttää mahdollisimman samoilta. Tämä onnistui viivottimella mittailemalla aina tiettyjä pisteitä.

Ideana oli myös, että automaattiin saa pienellä vaivalla vaihdettua muita pelejä: Tarvitsisi vaihtaa vain nauhat, voittotaulu sekä peliohje. Peliohje näkyy alhaalla, piirtoheitinkalvon päälle kirjoitettuna jottei se ole kiinteästi automaattiin rustattu. Piirtoheitinkalvo on teipattu kiinni vain reunoistaan muutamalla teipillä. Samaten voittoluettelo ylhäällä on helposti vaihdettavissa.

Valaistus. Ennen seuraavan automaatin valmistumista oli tässä pelissä 20:n lampun jouluvalosarja valaisemassa niin pelaajalle kuin myös "automaatin hoitajalle" näkyviä puolia. Ratkaisu oli yllättävän toimiva ja nätti, sikäli kun automaatissa oli paikoitellen aika ahtaita paikkoja rakennella. Teinpä tuohon rahansyöttöaukon vasemmalle puolelle syötä raha -tekstin, joka näkyi vain valojen ollessa päällä. Se saattoi olla myös automaatti suljettu -teksti, en muista. Kuitenkin sen tekstin sai pois tarvittaessa (kuten kuvasta saattaa huomata, vedettävä paperilappu).

Kullekin rahalajille on oma lokeronsa, joihin kerätä kolikoita. Euron ja kahden euron kolikot sekä voitonmaksurahat syötetään "putkia" pitkin, joka oli pienenä varsin hauskaa. Tulipa leikittyä pusheriakin, sillä automaatin saa niin että sisäänsyötetyt rahat tulevat samantien ulos. Tarpeeksi kun kolikoita kerääntyy voittolaariin, alkaa niitä tulla "yli" lattialle. Nämä yli tulleet rahat olivat sitten voittoja.

Vuonna 2003 tein sellaisen muutostyön, että muutin aukot, joista kiekot näkyvät, lähemmäksi toisiaan. Tämä siksi, että samaa kelarunkoa voi käyttää molemmissa itsetehdyissä hedelmäpeleissä.

Potti 5 (200 mk)


RAY:n ottamia valokuvia.

Isompi ja parempi versio edellisen jälkeen. Tärkeintä oli kuitenkin riittävän vahva runko, jonka keksin viiden kilon mansikkalaatikosta. Tämän teko alkoi arviolta 20.5.2002. "Valmista" oli jo runsaan viikon päästä. Eli siis RAY:n toukokuussa 2002 ottamia valokuvia omatekosesta Potti 5:sta. Oli siinä vaiheessa aika väritön... tuli kiire tehdä tuo valmiiksi ja siistiksi, kun kysyin että kiinnostaisiko RAY:llä nähdä pahvilaatikkovirityksiä. Olin siis tetissä RAY:llä tuolloin, ja näin siellä joitakin muitakin vastaavia tekeleitä - tosin vain koristeita. Oma pelini oli sentään pelattavissa.

Jos ihmettelette oikeassa kuvassa näkyvää Jätti-/Voittopotin kelanauhaa, niin selitys tulee tässä: Ensiksi tein tuohon Jättipotin aivan valmiiksi, mutta Potti 5:ksi muutettaessa jätin nuo nauhat alle. Eli siellä on yhdet kelanauhat hyvin kiinnitettyinä, joiden päälle on helppo laittaa toiset nauhat joksikin aikaa.

Tässä pelissä olen tulostanut valmiiksi niin paljon kuin mahdollista, tosin mustavalkoisena. Päälle tussilla värittämisen jälkeen näkymä on valitettavasti tummempi kuin oikeasti (esim. kiekot ja voittoluettelo myöhemmin). Ei sentään niin paha homma kun materiaalit oli valmiiksi mistä muokata, käsityönä olisi mennyt lisää aikaa. Tosin kaikki vapaa-aika tuohon meni ennenkuin valmista tuli. Huomaa muuten, että voittoluettelo on karusti euroistettu.

Epäilen vaan, että ovat RAY:lla keksineet tästä pari juttua uusiin peleihin: Esim. uudessa Jokeripokerissa automaatin nimi on valaistu (vrt. Potti 5 -teksti valaistu) ja toinen juttu on voittokaukalon valaisu. Ei ainakaan aiemmin näitä ominaisuuksia näkynyt markettipeleissä.

Tähänkin peliin oli ajatus että tarvittaessa voi vaihtaa toisen pelin, ja mahdollisuus jopa viiteen kiekkoon (ylimääräiset kiekkoaukot peitetty). Kiekot ovat muuten akselissa vapaasti pyörimässä, kiekon molemmin puolin akseliin kiinni pyöritettyjen paksujen teippien välissää.


Maaliskuun alussa 2003 rupesin muuttamaan tuota hieman aidomman näköisemmäksi ja värikkäämmäksi. Pari kuvaa aivan muutostyön alkuvaiheesta. Ihan kivannäköinen joulukoriste pimeässä. Jouluvalosarja otettu aiemmasta hedelmäpelivirityksestä.

Eniten työtä taisi olla tuon Potti 5 -nimilätkän teossa. Tein sen käsin mahdollisimman aidonnäköiseksi ottaen mallia julisteen aidosta kuvasta. Aikaa meni, mutta hienolta näyttää valon tullessa läpi.


Lopputulos ehkä pari viikkoa myöhemmin.

Yksi pahimmista pulmista oli se, miten saada kelat pysähtymään aina kuvioiden kohdalle. Ennen piti aina käsin siirtää kuviot voittolinjan kohdalle. Kesän 2003 jälkeen valmistui magneettisysteemi, ja nyt homma toimii. Joka kuvion kohdalle on teipattu pieni mutteri, ja runkoon on kiinnitetty magneetit yhteen kohtaan, miltei kiinni kiekkoihin. Tuo tuntui aivan mahtavalta parannukselta, ja hienolta katsoa kuinka kiekot "hakeutuvat" kuvion kohdalle pyörimisvauhdin loputtua.

Kelajärjestykset ja voitot vastaavat aitoa 200 markan versiota.

Nykyään päässyt molemmat itsetehdyt hedelmäpelit jonkin verran valitettavasti rapistumaan, joten vaatisivat askartelua.

Pusher


Teki mieli tehdä itse jokin automaatti, joka ei tarvitse ulkopuolista apua toimiakseen (vrt. kelojen pyöritys ym). Ensin tarkoituksena oli tehdä jonkinlainen rahanvaihtoautomaatti, mutta kun se ei helposti olisi onnistunut, niin tein sitten pusher-tyyppisen viritelmän. Kuvien tilanteissa ei ole kymmensenttisiä sisällä.

Valmistui päivässä (koko päivä siihen menikin), muistaakseni joskus huhti-toukokuun vaihteessa 2004.

Tämän pelaaminen on yllättävän koukuttavaa. Rahat kerääntyvät samanlaisiin kasoihin kuin aidoissakin pushereissa, ja ropisevat kumeasti tippuessaan. Etusivun aukosta näkee jonkin verran ylätasolle ja alatasollekin, muttei kuitenkaan näe kaikkea mitä tapahtuu. Oikean sivun aukoista ("huoltosivu") näkee paremmin rahatilanteen. Automaatti onkin tarkoitettu sijoitettavaksi jotakin laitaa tai seinää vasten oikealta sivultaan.

Pelatessani on ollut rajallinen määrä kolikoita käytössä, joten juuri kun tuntuu että rahaa on mukavasti sisällä, loppuvatkin pelikolikot. Toki tönimällä saa helposti putoamaan lisää ;)


Tässä näkyy toimintaperiaate sivustapäin.

Eli: Ylhäältä syötetään raha. Ensimmäisen vinon tason lopusta kolikko voi joskus mennä pystysuoraan välikköön (aivan reunoista), josta kolikko edelleen voi pudota kassaan tai tulla takaisin alimman tason kohdalla vasemmalla puolella olevasta reiästä.

Useimmiten kolikko kuitenkin putoaa edelleen toiselle tasolle, jonka loppuosa on tasainen ja reunalla pieni kynnys. Tähän jää kolikoita, joita uusi tuleva kolikko tönii, minkä seurauksena välillä tippuu enemmän tai vähemmän kolikoita seuraavalle tasolle. Tämä seuraava taso on samanlainen kuin edellinen. Alinta tasoa pitkin voittokolikot liukuvat ja tulevat voittoaukosta ulos hienosti. Sinne ne kyllä jäävät välillä jumiinkin, sillä rahojen ulostuloaukko on vain vähän kolikkoa korkeampi, ja alimman tason kaltevuus on melko pieni.

En muista teinkö tähän vielä myöhemmin tuolle alimmalle tasolle toiseen laitaan aukon, josta voittokolikot voivat pudota kassaan. Ainakin tällainen ratkaisu on käynyt mielessä.

Esimerkiksi tämäntapainen laite kunnon materiaaleilla olisi mielenkiintoista toteuttaa joskus tulevaisuudessa. Ei ainakaan tarvitsisi yhtään elektroniikkaa...


Näitä aiemmin olen joskus pienenä väsännyt ainakin seuraavanlaisia tekeleitä (kuvia eikä mitään muuta ole jäljellä, vain muistikuvia):

  • Potti 5, vuosi oli 96 tai 97. Runkona oli neljä A4-pahvia liimattuna yhteen + päädyt. Kuviot ja voitot olivat mitä olin keksinyt, mutta ideana tähän oli lähikioskin (Pippuri) Potti 5. Kiekot olivat nauhoja, jotka roikkuivat akselina toimivan tyhjän talouspaperirullan päällä.
  • Jokeripokeri ja Venttiplus, nämä tein sen jälkeen kun Super Jackpot / Lucky Seven oli jossain muodossa valmis. Eivät olleet mitään isokokoisia, ainakin toisen runkona Kotijäätelön pahvinen jäätelöpakkaus, kortteina normaalia pienemmät pelikortit.    Molemmat pelit samassa kuvassa.

    Copyright © Tero Malinen, ellei toisin mainittu

    Pääsivulle